Virtuální filatelistická výstava Exponet představuje exponáty už z padesáti zemí světa. Snad ani není třeba připomínat, že ji najdeme na webových stránkách www.exponet.info. Ze stejné adresy lze dojít i na stránky obsahující čerstvé filatelistické informace Exponet–blog, archiv starších článků, rozsáhlou fotogalerii a další rubriky.

Číst dál: EXPONET - květen 2012

bottom-end

Do veřejné prezentace kvalitních výstavních exponátů na EXPONETU přispěli už filatelisté z padesáti zemí. Dnes si jich tak mohou zájemci v klidu domova prohlížet už 738 (průměrný počet listů na jeden exponát je 85) a navíc 34 exponátů z filatelistické literatury. Celkový počet vystavených rámů je neuvěřitelných 4.217!

Exponát číslo 770 s názvem Zakarpatská Ukrajina 1945 – pretlač 1. a 2. vydanie, vystavil přední slovenský odborník na tento region Martin JURKOVIČ. Rozhodnutí Národní rady Zakarpatské Ukrajiny z ledna 1945 přetisknout všechny zbylé maďarské známky dostaly za úkol tiskárny Földesi v Užhorodě (20. 2. 1945 – tzv. 1. vydání), a tiskárna LITO–LAM, rovněž v Užhorodě (20. 3. 1945 – tzv. 2. vydání). V exponátu je rozvinuta badatelská práce nad oběma vydáními, matrice, typy, umístění typů v přetiskové matrici na 10 známkových polí. Nechybí ani zajímavé doklady použití v poštovním provozu. Pěkná prezentace slovenské filatelie.

Číst dál: EXPONET - červen 2012

bottom-end

Široké možnosti Exponetu

Jedno je jisté – perfiny na Muchových Hradčanech patří u perfinářů k nejoblíbenějším. Tentokrát je pod číslem 773 vystavil na Exponetu slovenský sběratel Julius PÍŠA: Perfiny na Hradčanech (Perforated Prague’s Castle). Autor je jistě i specialistou na Hradčany, neboť do vystaveného exponátu vložil mnoho ze svých filatelistických znalostí. Postavil se tak po bok tajemníka Svazu českých filatelistů Jaroslava Malečka, který rovněž propadl kouzlu tohoto úzkého a nelehkého oboru a je v něm úspěšný.

Číst dál: EXPONET - červenec, srpen 2012

bottom-end

Estonská klasika na Exponetu

Jedním z nejnovějších přírůstků v kategorii tradiční filatelie virtuální výstavy EXPONET (www.exponet.info), je sbírka s číslem 775 a názvem EESTI 1918-1940. Finský sběratel Jukka SAIRANEN v ní představuje ve specializované podobě známkovou produkci samostatného Estonska v letech 1918-1940 a ukázky z let 1940-1944, kdy bylo obsazeno nacistickým Německem. V úplném závěru vidíme i doklad začlenění mezi republiky Sovětského svazu po 2. světové válce. Strategicky významné rovinaté území při ústí Finského zálivu, nedaleko Sankt Petěrburku (v době 2. světové války Leningradu), lákalo a láká mocnosti po staletí. Střídali se zde Rusové s Němci; dnes je Estonsko opět od 29. 3. 2004 samostatné a členem NATO. Velmi přehledně to zájemcům osvětluje titulní list Sairanenova exponátu.

Číst dál: EXPONET - září, říjen 2012

bottom-end

Exponet na konci kalendářního roku

Skončil další rok existence stálé výstavy poštovních známek a filatelistické literatury EXPONET a můžeme se těšit, co nám přinese rok 2013. Webové stránky www.exponet.info si získávají stále více věrných návštěvníků, kteří mohou detailně studovat každý jednotlivý list a každou známku na něm. A je těch vystavených exponátů už 788 z 50 zemí celého světa. Navíc jsou součástí ještě odkazy na dalších 140 filatelistických celků, takže výběr je opravdu bohatý.

Něco málo přes tři rámy potřeboval Jan BROULÍK z Ústí nad Orlicí, aby vytvořil exponát číslo 785 - kompletní sbírku suvenýrů a prémiových tisků z ankety deníku MLADÁ FRONTA – Volíme nejlepší československou poštovní známku 1963-1990. V této oblíbené tradiční akci dnes pokračují časopis FILATELIE a nezávislý deník PRÁVO.

Číst dál: EXPONET - listopad, prosinec 2012

Předplatitelé časopisu Filatelie mohou čerpat řadu výhod. odebírat předplatné
Veškeré informace o časopisu Filatelie a členství Klubu Filatelie Vám ochotně podáme na telefonním čísle +420 224 810 900.