Po delší době se vracíme k padělkům, kterými jistý pardubický filatelista, povoláním chemik (nyní už dávno na pravdě Boží), zejména v osmdesátých a počátkem 90. let podvedl mnoho sběratelů. Ve své neblahé činnosti měl mimořádně široký rozsah - v předchozích čtyřech částech článku jsme se seznámili s některými jeho výrobky, zejména se změnami barev, jejich přenosem na jinou známku (v podobě obtisku nebo dvojitého tisku) a s padělanými zoubkováními. Dnes si ukážeme, že padělal i celistvosti, a to se vším všudy.

Číst dál: Padělky „skupiny P“ – výzkum ukončen (5)

bottom-end

Když se dneska řekne, že někdo „dostal trafiku“, představíme si asi pěkné, teplé a hlavně výnosné místečko, přidělené ve státní správě za oddané služby mocným. Možností je řada – od členství ve správní či dozorčí radě velkého podniku se státní účastí až třeba po místo velvyslance, a nikoho asi nenapadne, že by dotyčný seděl za pultem skutečné prodejny tabáku a novin. A přece právě tady jsou kořeny zmíněného rčení. V rakouském mocnářství byl zaveden státní monopol na výrobu a obchod s tabákovými výrobky a jejich prodej v trafikách byl vlastně koncesovanou živností, kterou úřady povolovaly hlavně vojenským vysloužilcům – invalidům.

Číst dál: Vyšel nový článek - Není trafika jako „trafika“

bottom-end

Novinky na virtuální výstavě EXPONET – březen 2011

Osudy Tarase G. Ševčenka, ukrajinského lidového básníka (známá je především sbírka s názvem Kobzar), ale i spisovatele, malíře a vůbec všestranného umělce, právem považovaného za génia ukrajinského národa, jsou zachyceny v pětirámovém exponátu č. 671 jeho krajana Alexandra Karaneviče. Životní a dokonce i posmrtná pouť „kobzara“, hráče na osobitý ukrajinský lidový strunný nástroj, jsou ilustrovány všemi druhy filatelistického materiálu. Nevolník Ševčenko, vykoupený pro svůj malířský talentu a poté znovu a znovu perzekvovaný carským režimem, byl častým motivem známkové tvorby Sovětského svazu a nyní i samostatné Ukrajiny. Jeho posmrtná pouť připomíná našeho Máchu. Exponát je klasickou ukázkou zpracování jedné osobnosti, k níž je filatelistického materiálu dokonce nadbytek.

Číst dál: EXPONET - březen 2011

bottom-end

Novinky na virtuální výstavě EXPONET – duben 2011

Moderní materiál představuje exponát ruského vystavovatele Sergeje V. Rogutského Celiny Litvy 1990–2007. Lze jej nalézt pod číslem 675.

Exponát Provizorní hyperinflační přetisky (OPD), září – prosinec 1923 s číslem 676 připojil Alec McGrattau z Velké Británie. Dokumentuje složité, ale filatelisticky zajímavé období v Německu.

Číst dál: EXPONET - duben 2011

bottom-end

Novinky na virtuální výstavě EXPONET – květen 2011

S číslem 682 to jsou tři rámy s názvem OPATIJA (ABBAZIA) – POSTAL HISTORY chorvatského sběratele Ivana Martinaše. Autor mapuje poštovní úřady v tomto oblíbeném letovisku na pobřeží Jadranu, počínaje prvním z roku 1885. V tehdy Rakousko–Uherské Opatiji (italsky Abbazia) otevřela první poštovní úřad společnost Rakouské Jižní dráhy.

Číst dál: EXPONET - květen 2011

Předplatitelé časopisu Filatelie mohou čerpat řadu výhod. odebírat předplatné
Veškeré informace o časopisu Filatelie a členství Klubu Filatelie Vám ochotně podáme na telefonním čísle +420 224 810 900.